zondag 29 maart 2015

Recept - Salade van groene asperges, halloumi en zongedroogde tomaat

Ik hou van deze Cypriotische kaas! Heel gemakkelijk om klaar te maken en dus ideaal als snelle lunch! Halloumi wordt gemaakt van schapen- en geitenmelk en heeft een hoog eiwitgehalte. Door de vaste structuur kan je deze kaas perfect warm eten, aangezien deze een korstje krijgt in de pan in plaats van te smelten (zoals mozzarella bijvoorbeeld zou doen).
In mijn boek vind je een recept met halloumi in combinatie met courgette en spinazie. Deze keer gebruikte ik groene asperges en deze passen werkelijk heerlijk goed samen!

Ingrediënten (voor twee porties):
- pakje halloumikaas
- 200g groene asperges
- half-zongedroogde tomaatjes
- peper
- verse munt
- enkele blaadjes bladpeterselie

Bereiding:
Kook de asperges beetgaar in licht gezouten water en giet af. Verwarm een grillpan zonder vetstof en snij de halloumi in plakjes van ongeveer een halve centimeter breed. Leg de kaas in de pan en bak om en om tot deze een mooi korstje krijgt. Neem een mooi bord en leg er de asperges op. Snij de plakken halloumi in twee en dresseer op de asperges. Werk af met kruiden en zongedroogde tomaatjes.

Tip: Ook lekker in combinatie met een fris slaatje met pijnboompitten en een zure vinaigrette.
Tip: Kruid het gerecht NIET met zout, want de kaas is op zichzelf al erg zout van smaak!

x

Girl Gone Gluten Free



Recept - Kip in balsamico-sojasaus met boontjes

Zin in een gemakkelijk avondmaal dat snel klaar is? Dan is dit zo'n easy receptje!
Ik eet zelf geen vlees, maar je kunt dit gerecht ook op dezelfde manier klaarmaken met quornblokjes.
Je hebt bovendien helemaal niet veel ingrediënten nodig en dus ook niet te veel potten en pannen die vuil worden!

Ingrediënten (voor twee porties):
- 2 kipfilets
- 250g prinsessenboontjes
- schaaltje cherrytomaten
- 6el sojasaus (glutenvrij)
- 6el balsamicoazijn
- oregano
- olijfolie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220°C en zet er nadien een bakplaat met bakpapier in met de tomaatjes op. Kruid deze met oregano en een beetje olijfolie en laat garen voor een kwartier à 20minuten.
Snij de kip in blokjes en hou apart. Haal de uiteinden van de boontjes en kook in gezouten water tot ze goed gaar zijn. Verwarm een koekenpan op een heet vuur en doe er de balsamico en sojasaus in samen met een beetje olijfolie. Bak de stukjes kip in het mengsel tot de saus helemaal opgenomen is. Doe de kip op een bord en bak de afgegoten boontjes in de pan van de kip. Serveer de kip samen met de bonen en tomaatjes.

x

Girl Gone Gluten Free




Recept - Twee recepten voor gezonde wafeltjes

Ik maakte voor mijn signeersessies in Standaard Boekhandel Tremelo en Mechelen twee verschillende versies van wafeltjes en ik kon niet kiezen welk recept ik zou posten. Vandaar dat ik ze gewoon alle twee geef, zo kun je zelf bepalen welk je het lekkerst vindt!

Recept 1 - Wafels met boekweitmeel
Ingrediënten (voor ongeveer acht wafels):
- 150g boekweitmeel
- zakje bakpoeder
- 3 eieren
- 100ml ongesuikerde amandelmelk
- 1 banaan
- snufje kaneel
- 1el honing
- klontje kokosolie (of boter)

Bereiding:
Zet het wafelijzer aan en voeg een klontje boter of kokosolie toe in ieder vakje van het ijzer. Neem een grote mengkom en doe er het boekweitmeel in samen met het bakpoeder. Kluts er de eitjes bij en voeg de melk toe. Pureer of mix een banaan tot een soort mousse en meng onder het beslag. Kruid met een beetje kaneel, voeg de honing toe en meng alles onder elkaar. Als alles een homogene massa is geworden, het beslag even laten rusten en vervolgens het wafelijzer vullen met het beslag. Laat de wafeltjes om en om bakken en laat dan afkoelen op een bord.

Tip: Lekker met blauwe besjes en sojayoghurt.

Recept 2 - Wafels met amandelmeel
Vervang het boekweitmeel door amandelmeel en bak de wafels op dezelfde manier als hierboven.
Werk de wafeltjes af met schijfjes banaan, blauwe bessen, gojibessen en kokosschilfers.

Tip: Probeer deze wafeltjes ook eens met gemixte havermout!

x

Girl Gone Gluten Free






maandag 23 maart 2015

Recept - Heerlijke taart met blauwe bessen

Deze taart maakte ik voor mijn workshop in Standaard Boekhandel Tremelo. Gemakkelijk om te maken, lekker luchtig en helemaal niet zwaar! Bovendien bevat deze lekkernij geen vetstof!! 
Voor deze taart gebruikte ik amandelpoeder in plaats van traditionele bloem, maar je kan ook gebruik maken van boekweitmeel, hazelnootpoeder of gemixte havermout. 

Ingrediënten (voor één taart):
- 1 banaan
- +-100ml amandelmelk (ongesuikerd - van Alpro Soja)
- 250g amandelpoeder
- 2 à 3 eieren
- 125g blauwe bessen
- 2 el honing
- zakje glutenvrij bakpoeder
- snufje zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220°C. Mix de banaan tot een puree en voeg deze samen met de melk bij het amandelpoeder in een grote mengkom. Voeg de eieren toe en kluts ze goed onder het mengsel. Doe de blauwe bessen bij het deeg en voeg de honing toe. Meng alles voorzichtig. Kruid met een snufje zout, doe er het bakpoeder bij en mix een laatste keer. Neem een taartvorm en bedek deze met een bakpapiertje. Doe het mengsel in de bakvorm en zet in de oven gedurende 50 minuten op 200°C.
De taart is gaar wanneer je er met een tandenstoker in kunt prikken die er zonder deeg weer uitkomt. 

x

Girl Gone Gluten Free


Recept - Superfoodontbijt

In mijn boek Gelukkig Glutenvrij vind je een superfoodontbijt terug in combinatie met lekker fruit.
Onze ochtenden bestaan vaak uit dit soort ontbijtjes, aangezien we 's morgens niet al te veel tijd hebben. Geen excuus dus om niet te eten, met deze bowl heb je energie gedurende de hele ochtend!

Ingrediënten (voor één superfoodontbijt):
- 1 appel
- 1 banaan
- handje blauwe bessen
- 1 el gojibessen
- 1 el amandelschilfers
- 1 el chiazaadjes
- kokosmelk (Alpro Soja)

Bereiding:
Schil en snij het fruit in stukjes en doe in een kommetje. Voeg de amandelschilfers, de gojibessen, de blauwe bessen en het chiazaad toe. Overgiet met de kokosmelk.

Tip: Serveer met gekoelde melk!
Tip: Ook lekker met ander fruit, zoals frambozen en stukjes peer bijvoorbeeld!

x

Girl Gone Gluten Free

Recept - Zadencrackers met homemade wortelhummus

Ik stond afgelopen weekend in de Standaard Boekhandel van Tremelo waar ik mijn boek voorstelde en enkele hapjes voorschotelde. Ik maakte glutenvrije wafeltjes, een amandeltaart met blauwe bessen, blini's van kikkererwtenmeel met zachte geitenkaas en komkommer en tot slot crackers met een heerlijke hummus van wortel. Als je interesse hebt om ook eens langs te komen in een SB, dan is deze zaterdag je kans. Dan sta ik in de namiddag in Standaard Boekhandel Mechelen. Je bent dus welkom om je vragen te komen stellen en te proeven van enkele gezonde appetizers.
Hieronder vind je het recept voor de crackers met hummus, het recept van de taart post ik eveneens op Girl Gone Gluten Free!


Ingrediënten (voor een doosje crackers en hummus voor meer dan 6 personen):
Voor de crackers:
- handje sesamzaadjes
- handje lijnzaad
- handje hennepzaad
- handje pompoenpitten
- handje zonnebloemzaden
- 2 eieren
- beetje olijfolie
- beetje zeezout

Voor de hummus:
- 3 wortels
- 200g kikkererwten (uit blik of zelf te weken)
- 1 teentje look, geperst
- een klein bosje koriander
- sap van 1/2 citroen
- olijfolie
- 1tl komijn
- 1tl kurkuma
- 1tl kaneel
- 1tl chilipoeder
- zeezout & peper

Bereiding:
Schil de wortels en snij ze in stukjes. Kook de wortels gedurende twintig minuten gaar in gezouten water. Verwarm de oven voor op 200°C. Neem een mengkom en doe er alle zaadjes voor de crackers in. Voeg twee eieren toe en kluts ze onder het zadenmengsel. Kruid met zout en voeg een scheutje olijfolie toe. Meng alles en stort het uit op een met bakpapier bedekte bakplaat. Zet gedurende 25 minuten in de oven op 180°C. Maak intussen de hummus. Neem een hakmolentje en mix er eerst de uitgelekte kikkererwten in. Voeg een scheutje olijfolie toe en de wortels. Mix tot een glad geheel en voeg dan alle andere kruiden, het sap van de citroen en de look toe. Werk de hummus af met enkele blaadjes verse koriander en serveer samen met de crackers.

Tip: de crackers zijn ook heerlijk om bij een soepje te serveren!

x

Girl Gone Gluten Free





zondag 15 maart 2015

Recept - Smeuïge amandel-sinaasappeltaart

Mijn familie kwam op bezoek en ik wilde ze verrassen met een lekker glutenvrij diner. Als dessert maakte ik voor de eerste keer deze amandel-sinaasappeltaart en het lukte perfect! Dat maakt me altijd gelukkig, wanneer probeersels goed uitdraaien. De reacties waren dan ook erg leuk!
Wil je de gezonde versie? Gebruik dan kokosolie of - boter in plaats van zachte boter. 
Ik wilde deze keer een heel smeuïge taart, vandaar dat ik boter gebruikte. 

Ingrediënten (voor één taart):
- 250g amandelmeel
- 4 eieren
- 200g kokosboter of zachte boter
- 150g kokosbloesemsuiker
- zakje bakpoeder
- 150g geschaafde amandelen
- snufje kaneel
- snufje zout
- 2 sinaasappels


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Zet een steelpannetje met water op het vuur en doe er de sinaasappels in zijn geheel bij. Kook ze voor ongeveer anderhalf uur en haal het vruchtvlees er dan uit. Pureer het met een mixer en zet apart. Doe het amandelmeel in de keukenrobot (ik heb net een Kitchen Aid, dat maakt het bakken nog gemakkelijker!) en voeg de eieren, de boter, de suiker, het bakpoeder, een handje van de geschaafde amandelen, een snufje kaneel en een beetje zout toe. Mix alles tot een mooi glad geheel en voeg dan de puree van sinaasappels toe. Merk je dat je beslag te lopend is? Voeg dan nog een beetje amandelmeel toe. Stort het beslag in een met bakpapier bedekte taartbodem en zet gedurende een uurtje in de oven op 180 à 200°C. Voeg de overschot van de geschaafde amandelen toe, vijf minuten voor je taart klaar is. Laat afkoelen alvorens je de taart serveert. 

Tip: Lekker met een bolletje yoghurtijs of met gewone sojayoghurt en fruit. 

x

Girl Gone Gluten Free






donderdag 12 maart 2015

Recept - Bananencake met rauwe cacao

Een plakje hiervan smaakt heerlijk als ontbijt, maar kan ook perfect dienen als snack of dessert. Ik maak vaak varianten op bananenbrood. Deze keer werd het meer een cake en vorige week had mijn bananencreatie meer weg van een brownie. In eender welke vorm, is bananenbrood een stuk gezonder, maar gewoon ook heel erg lekker! Probeer zeker deze 'chocoladecake' eens!

Ingrediënten (voor één cakevorm):
- 200g amandelpoeder (of gemalen amandelen)
- 50g havermout (optioneel)
- 2 eitjes
- 2 grote, rijpe bananen
- scheutje soja amandelmelk
- 2el rauw cacaopoeder
- 1el kokosbloesemsuiker
- handje hazelnoten

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C. Mix de amandelen en de havermout tot bloem en voeg samen in een mengkom. Mix de eitjes, samen met de bananen en de melk en voeg het mengsel nadien toe aan de droge massa. Voeg het cacaopoeder en de kokosbloesemsuiker toe en mix alles goed. Hak de nootjes grof en meng deze eveneens onder het beslag. Bedek een bakvorm met een bakpapiertje en giet het beslag in de vorm. Zet gedurende een uur in de oven. De cake is klaar wanneer je er een tandenstoker in prikt die er zonder beslag weer uitkomt. 

x

Girl Gone Gluten Free


dinsdag 10 maart 2015

Recept - Mmmmmuffins

Heb je zin in zoet, maar wil je geen schuldgevoel overhouden aan het eten van pure suikerbommen? Ik ken het gevoel en zeker nu ik zwanger ben, heb ik soms echt zin in koekjes en gebak. Hiervoor zocht ik een lekker en gezond alternatief. Deze muffins maak je in een handomdraai en geven je een voldaan gevoel. Ook ideaal dus als ontbijt in combinatie met wat fruit. Bovendien heb je absoluut niet veel ingrediënten nodig voor deze yummy snack

Ingrediënten (voor zes muffins):
- 100g hazelnootpoeder (of gemalen hazelnoten)
- 50g havermout
- 1 à 2 eitjes
- 100g pure chocolade (boven de 70% is prima!)
- handje hazelnoten

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C. Mix de havermoutvlokken en hazelnoten tot bloem. Meng er een eitje onder (indien nodig twee kleine eitjes) en voeg de chocolade en hazelnoten, die je eerst in kleine stukjes snijdt, toe. Als alles goed vermengd is, vul je een muffinvorm met het mengsel. Gebruik bakpapier om de muffinvorm te bedekken of siliconenvormpjes. Bak de muffins gedurende een half uurtje en laat nadien even afkoelen.

x

Girl Gone Gluten Free









Recept - Power breakfast

Superfoods bevatten mineralen en vitaminen die essentieel zijn voor ons lichaam. Dit ontbijtje is dan ook enorm gezond, maar eveneens lekker. Gebruik superfoods bijvoorbeeld ook in smoothies of in glutenvrij gebak. Ik maakte pannenkoekjes van boekweitmeel, maar je kan ook mijn banana pancakes hiervoor gebruiken: http://thenextbestdiet.blogspot.be/search?q=banana+pancakes
En met fruit kun je ook eindeloos variëren. De ene keer eet ik blauwe bessen en frambozen bij mijn pannenkoekjes, deze keer had ik kiwi, ananas en banaan in huis.
Superfoods vind je op allerlei websites, maar ook in Albert Heijn (goedkoper dan andere winkels) en Bioplanet.

Ingrediënten (voor één ontbijtbord):
- 50g boekweitmeel (vind je ook Delhaize)
- 100ml ongezoete amandelmelk (soja)
- 1el hennepzaad
- 1el chiazaad
- 1el gojibessen
- handje geroosterde amandelschilfers
- 1 kiwi
- 1 schijf ananas
- 1/2 banaan
- kokosolie


Bereiding:
Maak de pannenkoekjes: neem een mengkom en doe er het boekweitmeel in. Voeg de melk toe en mix met een garde (ook lekker met een beetje honing of kokosbloesemsuiker in het beslag voor een zoete toets). Verwarm een beetje kokosolie in een koekenpan en bak er kleine pannenkoekjes in. Schik ze op een bord. Schil en snij het fruit in stukjes of schijfjes en leg ze bij op het bord. Werk af met gojibessen, chiazaad en hennepzaadjes. Rooster tot slot kort de amandelschilfers en voeg toe aan je ontbijt.

x

Girl Gone Gluten Free













donderdag 5 maart 2015

Recept - Gezonde pizza met rucola, mozzarella & pesto

Je kunt veel experimenteren met glutenvrij deeg. Ik probeerde al pizza met broccoli als bodem: http://thenextbestdiet.blogspot.be/search?q=pizza Dezelfde manier hanteer je bij het maken van een bloemkoolpizza. Ook maakte ik deeg van maïsmeel en deze keer gebruikte ik kikkererwtenmeel. 
Je kan deze bodem op twee manieren bereiden: enerzijds kan je het meel mengen met het water en het voor enkele uren laten staan tot het een papje wordt en dan afbakken in de oven. Anderzijds kun je de snellere techniek hanteren, eentje waarvan ik voorstander ben, maar waarvoor je wel een beetje 'skills' nodig hebt. Niet getreurd als je bodem eens mislukt, dat is bij mij ook gebeurd! Gewoon genoeg oefenen en eens je de perfecte manier hebt gevonden, smul je voortaan iedere keer zorgeloos van een lekkere pizza!

Ingrediënten (voor drie à vier personen):
- 125g kikkererwtenmeel
- 350ml water
- 2el olijfolie
- snufje zout
- kokosolie

Beleg naar eigen smaak, ik gebruikte:
- tomatenpuree
- twee bolletjes mozzarella
- half zongedroogde tomaatjes
- enkele plakjes aubergine
- handje geroosterde pijnboompitten
- rucola
- verse basilicum
- oregano
- pikante olie

Bereiding: 
Verwarm de oven voor op 180°C. Maak het pizzadeeg: Doe het meel in een kom, voeg het water toe en meng met een garde. Voeg de olijfolie en het zout toe en klop nog eens goed door. Verhit een heel klein klontje kokosolie in een pan en voeg het mengsel toe. Roer goed door zodat het deeg niet komt vast te zitten aan de bodem. Breng al roerend aan de kook tot het een papje wordt. Giet dit mengsel in een bakvorm die je eerst bekleed hebt met bakpapier. Zet een half uurtje in de oven totdat je deeg lichtbruin wordt. Haal het deeg er vervolgens uit en beleg naar eigen smaak. Ik gebruikte eerst een beetje tomatenpuree met als topping schijfjes aubergine, mozzarella, pesto, geroosterde pijnboompitten, basilicum, oregano, zongedroogde tomaatjes en een beetje pikante olie. Maar je kan er natuurlijk ook een Pizza Funghi of Pizza Quattro Stagioni van maken. Zet de pizza nog een kwartiertje in de oven van zodra het beleg erop ligt. Leg er de laatste vijf minuten de rucola op zodat deze niet te hard meegaart. Nadien uit de oven halen en smullen maar!

x

Girl Gone Gluten Free