zondag 16 november 2014

Pakketjes van gehakt in groene kool met verse tomatensaus


In 1881 kreeg een Fransman een ongeluk met een auto. Hij kon niets meer met zijn been en er zaten grote zwellingen op. De artsen besloten dat zijn been een dag later moest worden geamputeerd. Familie van de man bedekte het been met koolbladeren. De volgende dag waren alle grote zwellingen weg en kon de Fransman zijn been ineens weer bewegen. Een week later kon hij weer naar naar zijn werk lopen. Koolbladeren hebben in de geschiedenis de mensheid een grote dienst bewezen door wonden sneller te doen genezen. (uit: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/104338-de-geneeskracht-van-kool.html)

Dit gerechtje moet je zeker eens proberen: gehaktrolletjes in groene kool met een lekkere tomatensaus. Eet je geen gehakt? Dan kun je de pakketjes ook vullen met quornblokjes of quorngehakt. Lekker én gezond dus.

Ingrediënten (voor twee personen):
- +-300g gehakt
- 1 groene kool
- 1 gele ui (deze zijn iets zoeter van smaak, maar je kan ook sjalot gebruiken voor de saus)
- 1 teentje look
- een half bakje Parijse champignons
- 400g gepelde tomaten 
- 1el paprikapoeder
- kruiden (oregano, basilicum,...)
- peper en zout
- kokosolie

Bereiding:
Haal de bladeren van de kool en spoel grondig onder koud water. Laat uitlekken en zet een pan met gezouten water op een hoog vuur. Breng aan de kook en voeg een viertal bladeren per keer toe. Blancheer deze voor ongeveer vijf minuten. Haal uit de pan en laat uitlekken. Maak intussen de tomatensaus: snij de ui fijn en stoof aan in kokosolie. Voeg een geperst teentje look toe en meng onder de ui. Snij de champignons in schijfjes en voeg toe. Kruid intussen met peper, zout en het paprikapoeder. Voeg ten slotte de gepelde tomaten toe en zet de saus op een laag vuurtje. Kruid met basilicum en oregano en laat de saus indikken (dus hoe langer op het vuur, des te minder vocht op het einde overblijft). Maak rolletjes of balletjes van je gehakt en schroei langs alle zijden dicht in een pan met kokosolie. Leg een blad kool op een snijplank en leg er een gehaktrolletje in. Vouw dicht als een wrap en rol op. Herhaal voor de andere gehaktrolletjes. Doe de saus in een iets dieper bord en leg er enkele koolpakketjes op. Kruid met peper een een beetje zeezout en je diner is klaar. 

x

Girl Gone Gluten Free



Geen opmerkingen:

Een reactie posten