dinsdag 14 januari 2014

Recept - Steak Provençale met torentje van aubergine en courgette / fris slaatje

Zoals ik in mijn eerste post al zei, hoeft een glutenvrij dieet helemaal niet saai te
zijn. Wanneer je voor voldoende variatie zorgt bij iedere maaltijd, wordt de nood aan pasta, brood, wraps enzovoort steeds minder. 's Avonds eet je bij je vlees of vis extra groenten of een fris slaatje. Minstens even lekker én een stuk gezonder! Hieronder vind je de recepttip van vandaag.


Steak Provençale met torentje van aubergine en courgette







Ingrediënten (voor twee personen):

Voor de steak:
- Chateaubriand (of een ander soort steak) 700 gr
- olijfolie en bakboter (50 - 50)

Voor de Provençaalse saus:
- 1 grote rode paprika
- 3 vlezige tomaten
- 1 ajuin
- look (2 teentjes)
- tijm
- provençaalse kruiden
- beetje passata (tomatenpulp - bio)

Voor het torentje:
- 1/2 aubergine
- 1/2 courgette
- mozzarella
- basilicum voor de afwerking
- olijfolie
- peper en zout

Voor het slaatje:
- salade naar keuze
(ik koos voor jonge slablaadjes)
- 1/2 komkommer
- geroosterde pijnboompitten (+- 50 gr)
- olijfolie
- witte wijnazijn
- peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180° C. Rooster de paprika tot je de schil er af kunt halen. Emondeer de tomaten (twintig seconden in kokend water leggen en nadien de schil verwijderen). Fruit de ui aan in olijfolie, tot het geheel glazig wordt. Voeg de geperste look, de paprika en de tomaten in blokjes toe. Laat sudderen op een laag vuurtje. Voeg de passata en de kruiden toe en laat nog even verder pruttelen.

Neem een ovenschaaltje en vet deze in met olijfolie. Snij de aubergine, courgette en mozzarella in dunne schijfjes en gril ze even aan in een pan. Maak nadien een torentje van de drie componenten, werk af met een beetje gemalen kaas (mozzarella of gruyère) en zet het geheel in de oven op 180° C.

Voor het slaatje: neem wat jonge slablaadjes en snij de komkommer in kleine stukjes. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan en laat afkoelen. Werk af met olijfolie, witte wijnazijn en peper/zout.

Kruid de steak met grof zout en peper en bak om en om (twee minuten aan elke kant). Haal van het vuur en dek af met zilverpapier. Snij in dunne reepjes voor een fijnere presentatie.

Tip: Ik kook tegenwoordig niet zo veel meer met olijfolie, maar gebruik kokosolie in de plaats. Het grote voordeel van kokosolie is dat deze olie tot zeer hoge temperatuur kan gaan zonder dat je groentjes, vlees, enz aanbranden. Bovendien is kokosolie een stuk gezonder!


x

Girl Gone Gluten Free







2 opmerkingen:


  1. Hey there! You are already on Volrecepten.be and I wonder if you would also like to share your content on the Dutch page. If this sounds good to you, please, visit Volrecepten.nl and add your blog through the top blogs section :)

    Have a nice day

    BeantwoordenVerwijderen