woensdag 8 april 2015

Recept - Scampi fritti met gemarineerde komkommer

Ik probeer deze week enkele Vietnamese gerechten uit, aangezien ik nood heb aan lichte maaltijden. Zeker na de feesten van de afgelopen dagen! De meeste klassiekers in de Vietnamese keuken zijn bovendien glutenvrij. Ze zijn echter niet allemaal suikervrij, maar in de plaats van geraffineerde suikers kun je hier ongeraffineerde suiker zoals bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker gebruiken.
Dit voorgerechtje maakte ik gisteren en het viel enorm in de smaak! Wil je het serveren als hapje? Gebruik dan minder scampi.

Ingrediënten (voor twee personen):

voor de scampi fritti:
- 12 à 14 scampi, naargelang de grootte (ontpeld en ontdarmd)
- 2 el glutenvrij paneermeel
- 2 eiwitten
- 2 el kokospoeder (rasp van kokosnoot)
- 1 tl vissaus
- beetje zout

voor de zoetzure saus:
- enkele eetlepels sweet chilisaus
- sap van 1/2 limoen
- beetje water
- beetje kokosbloesemsuiker

voor de komkommersalade:
- 1/2 komkommer
- 1/2 gele ajuin
- 1 tl geperste look
- beetje pikante olie
- 1 el vissaus
- 1 el limoensap
- 1 el kokosbloesemsuiker
- peper en zout

voor de afwerking:
- enkele blaadjes verse koriander en munt

Bereiding:
Maak eerst de komkommersalade: Was de komkommer en snij in de lengte in twee. Snij de helften in dunne plakjes, bestrooi met kokosbloesemsuiker en laat een kwartiertje marineren. Snij de ui in dunne ringen en leg bij de komkommer (mag mee marineren van bij het begin). Giet dan het limoensap in een apart kommetje en voeg de vissaus, look en pikante olie toe. Kruid met peper en zout. Meng de komkommer en ui goed met de vinaigrette en de salade is klaar. Kruid de scampi met vissaus, zout en suiker. Leg in losgeklopt eiwit. Meng paneermeel en kokosnoot en draai de scampi in het mengsel. Bak de scampi in een friteuse (ik gebruik kokosolie in mijn frituurketel) op 180°C tot ze goudbruin zien. Voor de chilisaus: meng de suiker onder het water tot het opgelost is. Voeg het limoensap en de chilisaus toe en meng alles goed onder elkaar. De saus mag niet te lopend zijn, dus gebruik maar een klein scheutje water. Serveer de scampi met de saus en de komkommersalade en werk af met enkele blaadjes koriander en munt.

x

Girl Gone Gluten Free




Geen opmerkingen:

Een reactie posten